Вівторок, 19.03.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Чи вважаєте Ви себе патріотом України?
Всього відповідей: 87
Головна » Суспільство
Мешканці села Сокільники досі не мають прямого маршруту до Львова. Про це вони повідомили, зателефонувавши на «гарячу лінію» телеканалу ZIK.

Нагадаємо, ще 3 лютого в прямому ефірі телеканалу ZIK начальник управління розвитку інфраструктури Львівської облдержадміністрації Володимир Корпан пообіцяв відкоригувати та відновити транспортний рух в Сокільниках. Пообіцяв, але слова свого так і не дотримав. Селяни досі вимушені доїжджати транзитними автобусами з міста Пустомити на таксі, а то й ідуть пішки. Усе тому, що село, розташоване між двома трасами Стрий-Львів та Львів-Пустомити, залишилось без транспортної розв’язки.

«Живу біля дороги недалеко, бачу, як усі ідуть пішки, несуть маленьких дітей, ще дошкільного віку на руках, замотаних», – розповіла Марія Тарнавчик, голова виборчої комісії с. Сокільники.

До транспортної реформи через Сокільники курсувала маршрутка №71, але тепер і вона їздити перестала. Новий маршрут сільраді пообіцяли погодити ще в грудні минулого року.

«Кажуть, ніяк те питання не можна вирішити, бо маршрут не рентабельний. Я й не знаю, що робити, коли мені в обласній адміністрації сказали: «Ви можете вирішити питання і купити свої автобуси», – розгублено каже Михайло Криса, сільський голова с. Сокільники.

Натомість у Львівській облдержадміністрації запевняють: через Сокільники курсує аж п’ять автобусів, а з часом їх буде дванадцять. А як саме вони курсують і чи ходять взагалі, має знати міськрада Львова.

Докладніше дивіться у програмі новин «Огляд дня» о 12:00 та 21:00 на телеканалі ZIK.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 2521 | Додав: НАТ | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (1)

35 років тому, 9 листопада 1976 року, Микола Данилович Руденко на прес-конференції в Москві оголосив про створення в Україні цієї правозахисної організації. Через дві години у вікна його житла під Києвом полетіли шматки цегли і каміння. Так КГБ відсалютував на честь створення УГГ, жартував М.Руденко.

Заснована Українська Гельсінкська Група за ініціативою письменника і філософа Миколи Руденка, ґенерала Петра Григоренка – члена Московської Гельсінкської Групи (чинна з 12.05.1976), громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердинка, юриста Левка Лук’яненка (Чернігів). Її членами-засновниками стали також мікробіолог Ніна Строката-Караванська (м. Таруса Калузької обл.), інженер Мирослав Маринович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий (Донеччина), юрист Іван Кандиба (м. Пустомити на Львівщині). Вони підписали Декларацію Української громадської групи сприяння виконанню гельсінкських угод – про її створення – та Меморандум №1. Секретарем УГГ стала Раїса Руденко, дружина М.Руденка.

Група мала діяти на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), якого 1 серпня 1975 року, після тривалих переговорів і зволікань, підписали в столиці Фінляндії м. Гельсінкі 33 держави Європи (тобто всі, крім Албанії), а також США та Канада. Ідеологічне протистояння СРСР і країн Заходу, під знаком якого минуло майже все ХХ століття, загрожувало в другій його половині перерости в третю світову війну. Однак неминучість застосування в ній термоядерної зброї, що дорівнювало б самогубству людства, вимусила шукати шляхів до мирного співіснуванн ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1514 | Додав: zhyvchek | Дата: 01.11.2011 | Коментарі (0)

Останнім часом набувають певної гостроти дискусії чи варто Україні  переходит в інший часовий пояс і користуватися дворазовим щорічним переведенням стрілок на літній і зимовий час з метою економії енергії. Навіть на перший погляд проект представника Партії Регіонів не має наукового обгрунтування і дивним чином узалежнений від дій сусідніх держав.

Адже Україна майже повністю знаходиться у другому часовому поясі, лише незначна частина Закарпаття належить першому, а майже вся Луганська область — третьому часовому поясу.

На початку вересня відміну переводу годинників підтримав профільний комітет Верховної Ради, запропонувавши зафіксувати в Україні 2 часовий пояс плюс 1 година (літній час).  Автор такого законопроекту народний депутат від Партії Регіонів Олег Надоша. За його словами від переходу на зимовий час немає економічної вигоди. За словами Надоші, зараз в світі надлишок електроенергії (!), а перехід на зимовий час придумали, коли був її дефіцит. 14 вересня міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко виступив за відміну переходу на зимовий час. Багато хто побачив у цьому бажання догодити Росії.

Після стрімкого скасування зимового часу ще один депутат подав у парламент нетривіальний законопроект — про застосування часових поясів на території України. Автором документа є С.Терьохін. Економісти таку задумку депутата вважають не серйозною. «Ну, бажання ввести в Україні два часові пояси, це звичайно може нам лестити, що у нас настільки велика територіально держава, що ми можемо мати два часові пояси, але з точки зору доцільності цього не варто робити. Тому що буде дуже багато неадекватної плутанини у суб’єктів господарювання всередині країни у громадян і у всіх зовнішніх наших партнерів», — каже економіст Андрій Новак.

Тим часом медики дещо іншої думки — кажуть оскільки Україна, держава чималенька, часові пояси у нас таки мали б бути.  Так вважає кандидат медичних наук Михайло Ігнатов.

Вагаються лікарі і щодо того, який час треба було залишити — зимовий чи літній. Адже — жити за зимовим часом зручніше — більше спиш. А за літнім — бадьоріше — встаєш з сонцем.

«Серед людей є сови і  жаворонки. Дивлячись в який бік в змінюється час — совам погано, а жайворонкам добре, і навпаки», — пояснює кандидат медичних наук Михайло Ігнатов.

Отже, кажуть лікарі — у будь якому разі, як ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1540 | Додав: zhyvchek | Дата: 23.10.2011 | Коментарі (0)

В Україні до кінця 2011 року планують відкрити рух на семи автобанах й повністю завершити модернізацію доріг в межах Донецької та Львівської областей. Про це у коментарі Інформаційному центру «Україна-2012» повідомив заступник директора департаменту розвитку інфраструктури Нацагентства з підготовки до Євро-2012 Володимир Бондаренко.

«До кінця 2011 року планується завершити ремонтно-будівельні роботи в межах Донецької та Львівської областей та відкрити рух на автодорогах Львів–Рава-Руська, Львів–Краковець, Львів–Шегині, Львів–Пустомити–Меденичі, західний обхід Львова, Київ–Ковель–Ягодин і Знам’янка–Луганськ–Ізварине», - сказав він.

За інформацією Володимира Бондаренка, на сьогодні вже завершили поточний ремонт автодороги Харків–Щербаківка, будівництво транспортних розв’язок у Києві та відкрили рух трасою Кіпті–Глухів–Бачівськ (на Брянськ) після капітального ремонту.

Загалом, у 2011 році проводились роботи з модернізації 74 автодоріг у приймаючих містах. Зокрема, влаштовують нове дорожнє покриття у місцях зупинок міського громадського транспорту, замінюють конструкції тротуарів, розширюють проїзні частини та інше.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 856 | Додав: zhyvchek | Дата: 23.10.2011 | Коментарі (0)

Львівські веслувальники успішно виступили на відкритій десятій регаті Львівщини з веслування на байдарках і каное, що пройшла на озері Наварія (Пустомитівський район). Про це Вголос повідомив президент Федерації веслування Львівщини Володимир Милян.

Львів’янам вдалося нагребти цілий мішок медалей різного ґатунку. Детальніший звіт про цю події читайте на нашому сайті через кілька хвилин у рубриці «статті». 
 

Вголос

Категорія: Суспільство | Переглядів: 860 | Додав: zhyvchek | Дата: 06.10.2011 | Коментарі (0)

Збирання зернових на Львівщині пройшло зі значними ускладненнями через несприятливі погодні умови, що вплинуло на темпи збирання та кінцеву якість зерна. На сьогодні зібрано 90% зернових. Всього очікують зібрати 900 тис. тонн, що на 44% більше, ніж минуло річ, та на 8,5 % більше, ніж найврожайнішого року. Про це повідомив заступник голови Львівської ОДА Іван Стефанишин сьогодні,4 жовтня, під час обговорення жнив та осінньо-польових робіт 2011 року.

«Найбільш руйнівні процеси відбулись у Городоцькому районі, Дрогобицькому, Кам'янка-Бузькому, Мостиському, Старосамбірському та Яворівському районах, де посівні площі зменшились на 30-47%. Загалом по області площа посіву зернових зменшилась лише на 4% завдяки селянським господарствам», - сказав він.

За словами Стефанишина, також порушена структура посівних площ у Дрогобицькому, Стрийському, Пустомитівському, Миколаївському, Старосамбірському, Яворівському районах. Там зернові культури займають лише 38% посівних площ при рекомендованих 50%.

Найбільше зниження виробництва зернових у цьому році допустили Пустомитівський, Жидачівський та Дрогобицький райони.

... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 848 | Додав: zhyvchek | Дата: 06.10.2011 | Коментарі (0)

Прем’єр-міністр України Микола Азаров візьме участь в урочистому відкритті дитячого садочку у селі Зимна вода біля Львова, яке відбудеться 14 жовтня цього року. Про це повідомив заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький, передає кореспондент УНН .

Володимир Губицький оглянув завершення будівельних робіт дитячого садку в селі Зимна Вода Пустомитівського району на 150 дітей, відкриття якого планується 14 жовтня під головуванням Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова, який завітає у Львівську область на XІ Міжнародний економічний форум.

Також В.Губицький оглянув стан проведення будівельних робіт стадіону «Галичина» та церкви св. Юра у місці Дрогобич.

Під час огляду стадіону "Галичина" були визначені основні заходи з пришвидшення робіт для завершення його будівництва, враховуючи важливість стадіону як тренувальної бази для команд-учасників Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Володимир Губицький зазначив, що при своєчасному фінансуванні здача стадіону відбудеться у визначені терміни.

Також заступник голови Львівської облдержадміністрації дав відповідні доручення щодо початку проведення робіт по реконструкції приміщення Церкви св. Юра у м. Дрогобич, а насамперед ліквідацію пошкоджень старого ґонтового покриття храму, що створює загрозу знищення унікального стінопису в його середині. Нагадаємо, цей храм заплановано внести у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Джерело: УНН 

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1114 | Додав: zhyvchek | Дата: 29.09.2011 | Коментарі (0)

      Минулої неділі Лисиничі відзначили два поважні ювілеї, а саме – 600 років селу і 100 років пам’ятнику Тарасу Шевченку. Слід зазначити, що це був перший пам’ятник Кобзареві на Західній Україні.

Перша згадка про це мальовниче приміське село датується 1411 роком. З Лисиничами пов’язано багато історичних подій. У 1648 році був тут і Богдан Хмельницький. На честь цієї події у 1979 році було встановлено меморіальну таблицю на будинку «Просвіти». Силами місцевих активістів та організації «Меморіал» у 1989 році на місцевому цвинтарі було встановлено пам’ятник жертвам сталінських репресій. Є в селі і свій духовий оркестр, якому столітній ювілей виповнився минулого року. Та найбільше селяни пишаються пам’ятником Тарасу Григоровичу. Організаторами його встановлення було товариство «Просвіти». Кошти на його спорудження збирали усім селом, долучались також і меценати. Тож 17 вересня 1911 року його урочисто посвятили священики Є.Шухевич, Гірняк, Фоли, В.Долинський, Бакович. На відкритті було майже усе село.
І ось цими вихідними уся громада села знову зібралась біля пам’ятника аби урочисто відзначити його столітній ювілей. Як і годиться урочистості розпочались з поминальної панахиди за Тарасом Шевченком яку відправляли місцеві парохи отці Михайло та Євген. 
Пізніше з вітальним словом до односельчан звернувся сільський голова Тарас Кіндрат, який вручив голові районно ради Віктору Бабію та голові райдержадміністрації Ігору Чопку грамоти за активну допомогу в розвитку села.
... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1308 | Додав: zhyvchek | Дата: 22.09.2011 | Коментарі (0)

Переможцем щорічного обласного конкурсу «Екологічно чистий населений пункт» у 2011 році серед міст районного значення став Радехів. Про це Вголос повідомили у Державному управлінні охорони навколишнього середовища у Львівській області.

Друге місце розділили – Сколе та Рава-Руська, а третє – Броди та Буськ.

Серед селищ першим стало Олесько Буського району, а срібло має Нижанковицька селищна рада Старосамбірського району.

Перше місце у категорії села отримало село Бунів Яворівського району та село Гірське на Миколаївщині, друге місце – Сокільники Пустомитівського та Гончарів Золочівського району, третє місце – Смереків Жовківського району та Верхній Лужок на Старосамбірщині.

Переможці Конкурсу отримають дипломи Львівської обласної ради та грошові премії. Дипломи переможцям конкурсу вручатиме голова Львівської обласної ради під час чергової сесії.
 

Вголос

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1124 | Додав: zhyvchek | Дата: 15.09.2011 | Коментарі (0)

1 2 3 ... 6 7 »
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com