П'ятниця, 10.05.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Де на вашу думку найкраще можна відпочити в Пустомитах?
Всього відповідей: 412
Головна » Культура та мистецтво

Делегація Львівської обласної ради візьме участь у заходах із вшанування пам’яті автора музики Державного Гімну України отця Михайла Вербицького. 

   Сьогодні, 7 грудня, минає 140 років з дня смерті отця Михайла Вербицького. У с.Млини Підкарпатського воєводства (Республіка Польща), де похований автор музики Державного Гімну України, відбудуться заходи із вшанування його пам’яті. У цих заходах візьме участь делегація Львівської обласної ради, у складі якої перший заступник голови Львівської обласної ради Петро Колодій, заступник голови постійної комісії Львівської обласної ради з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Святослав Шеремета, депутати Львівської обласної ради Галина Пирч, Олексій Балицький, Остап Стахів.

У програмі вшанувань: поминальна урочиста панахида за отцем Михайлом Вербицьким за участю Митрополита Перемишльсько-Варшавського УГКЦ Івана Мартиняка та духовенства у церкві Покрови Пресвятої Богородиці (с.Млини). Потім усі учасники вшанувань перейдуть до каплиці-пантеону, де похований отець Михайло Вербицький. Там відбудеться покладання вінків до його могили.


Джерело : ЗІК

Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 894 | Додав: zhyvchek | Дата: 07.12.2010 | Коментарі (0)

Великі християнські свята завжди супроводжуються передсвятковим постом. У кінці року є довгий піст перед празником Христового Різдва — Пилипівка. В українських православних і греко-католиків він розпочинається 28 листопада (за новим стилем) і триває до 6 січня включно.

У римо-католиків він розпочинається у неділю, котра припадає між 28 листопада і 3 грудня (цьогоріч 28 листопада), і триває до Надвечір'я Різдва за новим стилем, тобто до 24 грудня. У Римо-Католицькій Церкві цей період називається Адвентом – часом радісного приготування та очікування приходу Спасителя. Адвент поділений на дві частини: перша, яка починається від першого дня, присвячена очікуванню Другого Пришестя Христа; друга, яка триває від 17 по 24 грудня, є часом безпосереднього приготування до свята Різдва.

Різдво Христове, як і свято Воскресіння Господнього, належить до найбільших празників у році, тому піст перед Різдвом творився на зразок Пасхального посту і навіть носить назву Чотиридесятниці.

«Колискою» цього посту, як зазначає у книзі «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, є давня Галлія (сьогоднішня Франція). Згадки про підготовчий піст до Христового Різдва на цих територіях сягають V ст. Єпископ Григорій з Тур (+ 594 р.) говорить, що св. Перпетуус, єпископ Турський (+ 491 р.), починаючи від дня св. Мартина (11 листопада) аж до Христового Різдва постив у понеділок, середу й суботу. Собор Турський II (567 р.) приписує монахам постити кожного дня в грудні аж до Христового Різдва. Дещо пізніше цей піст переходить до Риму й Італії, а відтак — до Англії.

Різдвяний піст на Заході з часом дістає назву «адвенту», що з-латинської означає «прихід», тобто прихід у світ Христа. Спершу слово «адвент» означало сам празник Христового Різдва, а пізніше — почало означати час перед Христовим Різдвом. У IX ст. перша неділя адвенту стає на Заході початком церковного року. 

... Читати далі »

Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 931 | Додав: zhyvchek | Дата: 29.11.2010 | Коментарі (0)

Музей пам'яті жертв сталінських репресій, про який вже не раз писав часопис «Голосу наро­ду», поповнився новими експо­зиціями. І сьогодні, завдяки ста­ранням, невтомності та пожер­твам людей зі Щирця, сусідніх сіл, допомозі районної влади, відділу культури та туризму райдержадміністрації, Львівського історичного музею він живе, діє. Голов­на ідея - жертви сталінізму, які не підлягають забут­тю. Тож, думаю, що мети ми досягли, створивши кімнату-реквієм, де було закатовано 26 невинних жертв меш­канців Пісок, Ланів, Гуменця, Добрян, Підтемного, Сердиці. У ній зібрано фото­графії, особисті речі закатованих, архівні документи про те, хто у червні 1941-го підписував накази про знищення галичан і не про­сто пересічних жителів, а інтелігенції, просвітян, студентів, лікарів, добрих господарів. Нещодавно сім'я Козицьких зі Львова передала нам у музей особисті речі своїх дядьків Бог­дана та Михайла Хоминів із Сер­диці. Серед них є бандура, на якій грав студент Львівської політехніки Богдан Хомин. По­повнився музей і фотографією «Просвіти», що діяла у Сердиці, в якій активну участь брали обидва брати Хомини, а також чудовим, вишитим бісером по­ясом, кухлем та витягом із кни­ги «Життя галицької родини Хоминів-Ратичів». А щоб ширше охопити усі ек­спозиції (а Щирець багатий на людей достойних та таланови­тих) ми відкрили ще одну, яка засвідчує формування легіону Українських Січових Стрільців, зокрема в нашій окрузі, і які та­кож стали жертвами сталінсь­ких репресій. Це - Осип Курилас, художник з Острова, чий талант визнаний світом, це бра­ти Іван та Михайло Курахи, які змушені були поневірятись по чужих краях, бо у рідній сто­роні їх жорстоко переслідува­ли більшовики. Створено й експозицію ОУН на місцевому матеріалі, значне місце відведено й історії УПА на наших теренах. Особливо хви­лює вітрина, де зібрані матеріа­ли про 19-річного повстанця Ва­силя Фітя, якого енкаведисти спіймали біля рідної хати і 31 грудня 1941 року повісили у центрі містечка на електрично­му стовпі, при цьому зігнавши на це жахливе видовище учнів місцевої школи. Маємо у музеї спогади школярів тих сумних часів. Репресивна машина діяла чітко, безжально: як тільки бан­ди НКВД дізнавалися про участь або допомогу повстанцям відразу родини спішно виво­зили до Сибіру. Тому у ... Читати далі »
Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 1943 | Додав: zhyvchek | Дата: 22.02.2010 | Коментарі (1)

 
Воплі Відоплясова відмовилися від участі у Національному відборі на представлення України в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2009.

"Ми відмовляємося від Євробачення, тому що не маємо можливості", - прокоментував рішення лідер групи Олег Скрипка.

Раніше фронтмен ВВ заявляв про відсутність грошей, необхідних для розкручування групи перед настільки масштабним міжнародним пісенним шоу. "Потрібно тур зробити, спонсорів знайти і так далі. Я не бачу партнерів для цього", - казав Скрипка.

Водночас музикант зазначав, що участь у Євробаченні-2009 групи ВВ дозволила б підняти рівень конкурсу. "Цього року на конкурс від Франції поїде Патрісія Каас. Нашими спільними зусиллями ми могли б зробити цей концерт цікавішим", - сказав він.

Під великим знаком питання і участь у конкурсі ще однієї зіркової претендентки - Світлани Лободи. Один з її продюсерів, Олександр Ширков, зазначив, що на промотур і саме Євробачення потрібно близько $1,5 млн. І зараз він не готовий сказати, чи вкладе його продюсерська компанії названу суму в розкручування Лободи.

Тим часом 8 лютого відбувся півфінальний концерт національного відбору на Євробачення-2009. 30 учасників змагалися за право потрапити до фіналу, переможець якого отримає можливість представляти Україну на конкурсі у Москві.

Результати закритого голосування суддів національного відбору будуть оприлюднені Національною телекомпанією України найближчим часом.

Як повідомлялося учасниками Євробачення-2009, фінал якого відбудеться в Москві 16 травня, будуть 43 країни, повідомили організатори конкурсу.

Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 1068 | Додав: zhyvchek | Дата: 11.02.2009 | Коментарі (0)

Мушкетери повернулися!
Через 30 років після виходу радянського кінобестселера на екрани – продовження пригодницької комедії
                                                                      
На екрани повертаються мушкетери. У кінотеатрах України розпочався показ четвертої, завершальної, частини про доблесних захисників французьких королів - “Повернення мушкетерів, або Скарби кардинала Мазаріні”, яку з літа 2007 року знімали у Білгород-Дністровському, Одесі і Львові, а також у павільйонах Санкт-Петербурга та Москви.

Ще на початку 2000-х років режисер знаменитої “мушкетеріани” Георгій Юнгвальд-Хількевич заперечував можливість зйомок четвертої частини, мотивуючи це так: якщо він ще раз побачить усю цю компанію, у нього станеться інфаркт...

Та у 2007 році, через 30 років після виходу першої частини, Хількевич зібрав на знімальному майданчику легендарну четвірку - д’Артаньяна (Михайло Боярський), Атоса (Веніамін Смєхов), Портоса (Валентин Смирнитський), Араміса (Ігор Старигін). Щоправда, зйомки нової картини за оригінальним сценарієм Юнгвальд-Хількевича могли б і не початися, якби не допомога Володимира Балона. Ця людина ставила всі трюки й бої у попередніх фільмах про мушкетерів, а також виконувала роль гвардійця кардинала Де Жюсака.

Окрім легендарної четвірки, у кадрі з’являються і не менш відомі імена – Дмитро Нагієв, який зіграв нащадка Портоса Леона, Антон Макарський - син Араміса - надпозитивний красень Анрі та Ольга Сумська, яку Георгій Юнгвальд-Хількевич запросив на роль баронеси Бланш, таємної коханки кардинала Мазаріні.

- Не встигли завершитися 60 серій серіалу “Територія краси”, який 1 березня виходить на екрани, як одразу почалися зйомки нової роботи “Мадам Фаталь” Наталії Бондарчук, - розповідала кореспондентові “ВЗ” Ольга Сумська. – Відтак, на жаль, не мала нагоди побу ... Читати далі »
Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 1133 | Додав: zhyvchek | Дата: 09.02.2009 | Коментарі (0)

Легендарний британський музикант Пол Маккартні сьогодні, 14 червня, заспіває для киян на Майдані Незалежності в Києві в рамках свого безкоштовного добродійного концерту Independence Concert
Маккартні приїхав до Києва на запрошення українського бізнесмена і мецената Віктора Пінчука. Він прилетів в аеропорт Бориспіль пізно увечері в п'ятницю, 13 червня, зі своєю подругою Ненсі Шевелл, а зупинився в престижному столичному готелі Хаят. В аеропорту його вже зустрічали фанати.

Виступ екс-учасника групи The Beatles розпочнеться о 21:00. Спеціально для Independence Concert на Майдані встановлено найбільшу за усю історію проведення концертів в Україні сцену. Вона також є найбільшою сценою, на якій доводилося виступати Маккартні. Її ширина складає 53 метри, глибина – 22, а висота - 20 метрів. Організатори запевнюють, що подібного шоу ще не було, і, можливо, вже і не буде. Все, що зараз готується на Майдані, це - "ексклюзив".



Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 1158 | Додав: beowulf | Дата: 14.06.2008 | Коментарі (6)

Вперше в історії Каннського фестивалю Україна буде представлена павільйоном у Віллаж Інтернасьйональ, де традиційно проходитиме найбільший у світі Фестивальний кіноринок. Під час фестивалю відбудеться показ шести українських фільмів.
У рамках 61-го Каннського кінофестивалю буде проведено широку програму заходів, яка включатиме Кінопокази шести повнометражних фільмів: Кастинг, Олександра Шапіро, Ілюзія страху Олександра Кирієнка, Сафо Роберта Кромбі, Богдан Зиновій Хмельницький, Миколи Мащенка, Прикольна казка Романа Ширмана, Владика Андрей Олеся Янчука

Центральним заходом роботи української делегації на Міжнародному Каннському кінофестивалі стане прийом-презентація вітчизняного кіно на набережній Круазетт, який відбудеться 16 травня в ресторані Long Beach. Очікується, що на нього зберуться 300 учасників Каннського кінофестивалю, режисери, продюсери, кінозірки і журналісти, повідомляють організатори павільйону.

За словами директора Української кінофундації Андрій Халпахчі український павільйон працюватиме з 14 до 25 травня, повідомляє РадіоЕра

61й Каннський кінофестивальпройде з 14 по 25 травня на французькому Лазурному березі. До основного огляду кінофестивалю потрапили 19 стрічок, які представляють Азію, Європу, Латинську Америку та США.

Відкриє кіноогляд показ чергової частини стрічки Стівена Спілберга Індіана Джонс та Королівство кришталевого черепа. Суддівську колегію фестивалю цього року очолить американський актор і режисер Шон Пенн.



Категорія: Культура та мистецтво | Переглядів: 1080 | Додав: beowulf | Дата: 07.05.2008 | Коментарі (2)

Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com