Вівторок, 19.03.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Чи вважаєте Ви себе патріотом України?
Всього відповідей: 87
Головна » Архів новин

35 років тому, 9 листопада 1976 року, Микола Данилович Руденко на прес-конференції в Москві оголосив про створення в Україні цієї правозахисної організації. Через дві години у вікна його житла під Києвом полетіли шматки цегли і каміння. Так КГБ відсалютував на честь створення УГГ, жартував М.Руденко.

Заснована Українська Гельсінкська Група за ініціативою письменника і філософа Миколи Руденка, ґенерала Петра Григоренка – члена Московської Гельсінкської Групи (чинна з 12.05.1976), громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердинка, юриста Левка Лук’яненка (Чернігів). Її членами-засновниками стали також мікробіолог Ніна Строката-Караванська (м. Таруса Калузької обл.), інженер Мирослав Маринович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий (Донеччина), юрист Іван Кандиба (м. Пустомити на Львівщині). Вони підписали Декларацію Української громадської групи сприяння виконанню гельсінкських угод – про її створення – та Меморандум №1. Секретарем УГГ стала Раїса Руденко, дружина М.Руденка.

Група мала діяти на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), якого 1 серпня 1975 року, після тривалих переговорів і зволікань, підписали в столиці Фінляндії м. Гельсінкі 33 держави Європи (тобто всі, крім Албанії), а також США та Канада. Ідеологічне протистояння СРСР і країн Заходу, під знаком якого минуло майже все ХХ століття, загрожувало в другій його половині перерости в третю світову війну. Однак неминучість застосування в ній термоядерної зброї, що дорівнювало б самогубству людства, вимусила шукати шляхів до мирного співіснуванн ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1515 | Додав: zhyvchek | Дата: 01.11.2011 | Коментарі (0)

22 жовтня близько 3:30 в с. Велика Озимина Самбірського району Львівської області невідомий автомобіль наїхав на місцевого мешканця, який отримав травми різного ступеня важкості.

Про це 24 жовтня ЗІКу повідомила прес-служба управління ДАІ у Львівській області.

Водієм-втікачем виявився місцевий 20-річний мешканець, який керував автомобілем «ІЖ-412».

23 жовтня о 0:00 у смт. Щирець Пустомитівського району невстановлений водій на автомобілі наїхав на 23-річну жінку, яка внаслідок авто наїзду отримала черепно-мозкову травму, травми обличчя. Вже незабаром правоохоронці затримали автомобіль «ВАЗ-2105», яким керував 31-річний водій.

У с. Грушів Дрогобицького району мотоцикл «Дніпро», рухаючись без ввімкнених фар у сутінках в напрямку Дрогобича, збив 18-річну місцеву мешканку, водій з місця пригоди втік. Правоохоронці затримали мотоцикліста і доставили його у райвідділ міліції, а транспортний засіб – на арешт майданчик.
Категорія: Надзвичайні події | Переглядів: 870 | Додав: НАТ | Дата: 24.10.2011 | Коментарі (0)

Останнім часом набувають певної гостроти дискусії чи варто Україні  переходит в інший часовий пояс і користуватися дворазовим щорічним переведенням стрілок на літній і зимовий час з метою економії енергії. Навіть на перший погляд проект представника Партії Регіонів не має наукового обгрунтування і дивним чином узалежнений від дій сусідніх держав.

Адже Україна майже повністю знаходиться у другому часовому поясі, лише незначна частина Закарпаття належить першому, а майже вся Луганська область — третьому часовому поясу.

На початку вересня відміну переводу годинників підтримав профільний комітет Верховної Ради, запропонувавши зафіксувати в Україні 2 часовий пояс плюс 1 година (літній час).  Автор такого законопроекту народний депутат від Партії Регіонів Олег Надоша. За його словами від переходу на зимовий час немає економічної вигоди. За словами Надоші, зараз в світі надлишок електроенергії (!), а перехід на зимовий час придумали, коли був її дефіцит. 14 вересня міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко виступив за відміну переходу на зимовий час. Багато хто побачив у цьому бажання догодити Росії.

Після стрімкого скасування зимового часу ще один депутат подав у парламент нетривіальний законопроект — про застосування часових поясів на території України. Автором документа є С.Терьохін. Економісти таку задумку депутата вважають не серйозною. «Ну, бажання ввести в Україні два часові пояси, це звичайно може нам лестити, що у нас настільки велика територіально держава, що ми можемо мати два часові пояси, але з точки зору доцільності цього не варто робити. Тому що буде дуже багато неадекватної плутанини у суб’єктів господарювання всередині країни у громадян і у всіх зовнішніх наших партнерів», — каже економіст Андрій Новак.

Тим часом медики дещо іншої думки — кажуть оскільки Україна, держава чималенька, часові пояси у нас таки мали б бути.  Так вважає кандидат медичних наук Михайло Ігнатов.

Вагаються лікарі і щодо того, який час треба було залишити — зимовий чи літній. Адже — жити за зимовим часом зручніше — більше спиш. А за літнім — бадьоріше — встаєш з сонцем.

«Серед людей є сови і  жаворонки. Дивлячись в який бік в змінюється час — совам погано, а жайворонкам добре, і навпаки», — пояснює кандидат медичних наук Михайло Ігнатов.

Отже, кажуть лікарі — у будь якому разі, як ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1540 | Додав: zhyvchek | Дата: 23.10.2011 | Коментарі (0)

В Україні до кінця 2011 року планують відкрити рух на семи автобанах й повністю завершити модернізацію доріг в межах Донецької та Львівської областей. Про це у коментарі Інформаційному центру «Україна-2012» повідомив заступник директора департаменту розвитку інфраструктури Нацагентства з підготовки до Євро-2012 Володимир Бондаренко.

«До кінця 2011 року планується завершити ремонтно-будівельні роботи в межах Донецької та Львівської областей та відкрити рух на автодорогах Львів–Рава-Руська, Львів–Краковець, Львів–Шегині, Львів–Пустомити–Меденичі, західний обхід Львова, Київ–Ковель–Ягодин і Знам’янка–Луганськ–Ізварине», - сказав він.

За інформацією Володимира Бондаренка, на сьогодні вже завершили поточний ремонт автодороги Харків–Щербаківка, будівництво транспортних розв’язок у Києві та відкрили рух трасою Кіпті–Глухів–Бачівськ (на Брянськ) після капітального ремонту.

Загалом, у 2011 році проводились роботи з модернізації 74 автодоріг у приймаючих містах. Зокрема, влаштовують нове дорожнє покриття у місцях зупинок міського громадського транспорту, замінюють конструкції тротуарів, розширюють проїзні частини та інше.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 856 | Додав: zhyvchek | Дата: 23.10.2011 | Коментарі (0)

Пустомити відзначили 570-річчя.

   Традиційно, у першу неділю жовтня, Пустомити феєрично відсвяткували свій День народження.   Згідно з першою письмовою згадкою, Пустомитам цьогоріч виповнилося 566 років. Вперше, власна назва Пустомити згадується в 1441 році у Львівській судовій книзі. У той час через Пустомити проходив торговельний шлях де збирали королівське мито. Це і дало назву селу – Мито, або Пусто Мито.     Свято традиційно розпочалося зі святкових Богослужінь у храмах. У цей день також були організовані числені розваги для малечі, дитячий ярмарок "Осінь в Пустомитах", відбувся конкурс дитячого малюнку й аплікації, виставка-продаж меду й вишиванок, а також парад байкерів. Перед мешканцями та гостями міста виступили кращі місцеві артисти, художні колективи та солісти-вокалісти.     Крім цього, відбувся футбольний турнір присвячений дню міста Пустомити серед школярів трьох місцевих шкіл. Четвертою учасницею турніру стала команда з м. Мостиська. Переможцями турніру стали СШ №1 м. Пустомити, а гості, команда з Мостиськ, посіла третє місце.  ... Читати далі »
Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 974 | Додав: Vova | Дата: 12.10.2011 | Коментарі (0)

9 жовтня о 13.30 на автодорозі Київ-Чоп у с. Гамаліївка Пустомитівського району водій автомобіля «ВАЗ-2107» на перехресті не надав переваги у русі автомобілю «Рено-Кенго», що рухався головною дорогою, повідомила прес-служба управління ДАІ у Львівській області.

Внаслідок зіткнення автомобілів водій «ВАЗ-2107» та його 7-річний пасажир отримали травми.

Галінфо, Понеділок, 10 жовтня 2011,
Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 791 | Додав: НАТ | Дата: 10.10.2011 | Коментарі (0)

Від сьогодні і до 24 жовтня на Львівщині традиційно проводитимуться «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози». Така акція проводиться в області вже четвертий рік поспіль, повідомляє прес-служба ГУОЗ ЛОДА.

Рак шийки матки займає в Львівській області одне з перших місць в структурі смертності на рак серед жінок молодого віку.

Щорічно на рак шийки матки в нашій країні захворює біля 5 тисяч жінок, помирає близько 2 тисяч. У Львівській області щороку виявляють приблизно 250 випадків інвазивного раку шийки матки та біля 200 випадків раннього (на 0 стадії раку) раку шийки матки. Для ста жінок ця хвороба закінчується летально. Рівень захворюваності складає в області 18,5 на 100 тис жіночого населення, в Україні – 19,3. Рівень смертності відповідно – 7,6 в області та 8,7 в країні.

На жаль, біля 15-17% жінок звертаються до онкологів з задавненими формами хвороби (ІІІ та ІV стадії), хоча цей рак вважається візуальним, тобто, доступним для діагностики. Лише 50% жінок діагностується в 0 стадії раку шийки матки, 80% - у І-ІІ стадіях, а саме їм можна виконати органозберігаючі оперативні втручання та променеве лікування, запобігти інвалідизації.

За даними Національного канцер-реєстру за 2010 рік у Львівській області виявлено 260 хворих в стадії інвазивного раку шийки матки та 206 хворих з до клінічним раком (у 0 стадії).

Щороку біля 93-95% виявлених пацієнток з раком шийки матки у Львівській області отримують спеціалізоване лікування. В стандартах лікування передбачено комбіноване застосування хірургічного, хіміотерапевтичного, променевого лікування. На сьогодні Львівський онкологічний центр бере участь у міжнародній співпраці щодо впровадження більш ефективних схем із застосуванням найновіших хіміопрепаратів. При ранній діагностиці раку для ефективного лікування достатньо органоощадного оперативного втручання та локальної променевої терапії.

З метою діагностики в доклінічній стадії раку шийки матки на Львівщині впроваджується цитологічний скринінг жіночого населення. Для збільшення доступності цього виду обстежень в області вкрай необхідне, розуміння жінками важливої ролі профілактичних оглядів у гінеколога та забору мазка з шийки матки, що дасть можливість зменшити занедбаність цього захворювання.

Зниження занедбаності на рак шийки матки приведе до зменшення бюджетних витрат на комбіноване лікування раку грудей, зменшить ступінь непрацездатно ... Читати далі »
Категорія: Здоров'я та краса | Переглядів: 843 | Додав: НАТ | Дата: 10.10.2011 | Коментарі (0)

Львівські веслувальники успішно виступили на відкритій десятій регаті Львівщини з веслування на байдарках і каное, що пройшла на озері Наварія (Пустомитівський район). Про це Вголос повідомив президент Федерації веслування Львівщини Володимир Милян.

Львів’янам вдалося нагребти цілий мішок медалей різного ґатунку. Детальніший звіт про цю події читайте на нашому сайті через кілька хвилин у рубриці «статті». 
 

Вголос

Категорія: Суспільство | Переглядів: 860 | Додав: zhyvchek | Дата: 06.10.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 45 46 »
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com