Вівторок, 19.03.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Чи вважаєте Ви себе патріотом України?
Всього відповідей: 87
Головна » 2011 » Листопад » 1 » Чергу до держкомзему займають із другої ночі
19:59
Чергу до держкомзему займають із другої ночі
Жителі Пустомитівського району стоять у черзі до районного відділення держкомзему у вівторок зранку. Приїжджають удосвіта, щоб потрапити на прийом
Фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
Жителі Пустомитівського району стоять у черзі до районного відділення держкомзему у вівторок зранку. Приїжджають удосвіта, щоб потрапити на прийом

У вівторок вранці у черзі до Пустомитівського держкомзему на вул. Грушевського, 27 стоять 25 людей. Тісняться у коридорі площею 4 кв. м. Старе приміщення установи на вул. Заводській згоріло 31 липня разом з усіма документами. Відділення у Пустомитах не працювало 2,5 місяця, відновило роботу два тижні тому.

— Я вже тут другий день із п'ятої ранку. Мені треба просту довідку — витяг зі земельної книги. І не можу навіть попасти туди всередину, щоб забрати її. Мало того, що той витяг подорожчав — із 15 гривень до 195. Так ще треба за ним кілька днів у чергах стояти, — каже 48-річна Надія Ігнат зі Старого Села. — Учора тут ще більше людей було. Деякі займали чергу з другої ночі. Спали в машинах отут біля воріт. Одна жінка приїхала вночі зі Львова на таксі. Заплатила 100 гривень та поїхала додому з нічим.

Прийом громадян триває з 10.00 до 13.00. За 3 год. працівники держкомзему обслуговують четверо-п'ятеро людей.

Першим до приймальної заходить 65-річний львів'янин Богдан Миколайович. За хвилину виходить. Гримає дверима.

— Ви представляєте, в них комп'ютери зламалися. Тьху, сьогодні п'ятий раз даром приїхав. На кожну поїздку йде 10 гривень і купа нервів, — каже Богдан Миколайович. — Щоб бути першим у черзі, треба приїхати о третій-четвертій ранку. Маршруток так рано ше нема. Приїду пізніше — ніхто ж місцем не поступиться. Тут умови нелюдські. Туалет зачинений. Чоловіки ходять за будинок, а жінки в кафе навпроти.

Богдан Миколайович має батьківську хату у Солонці. Хоче приватизувати земельну ділянку біля неї.

— Бюрократія страшна. Скоро буде чотири роки, як я збираю документи, — каже. — Спершу прийшли замірщики. Сказали: "Як хочете, шоб було всьо скоро — платіть гроші". Я тоді віддав три свої пенсії — 1200 гривень. Стали затягувати з письмовими висновками. То в них хтось на лікарняному, то зміна системи. Щотижня дзвонив їм, питав, коли можна забрати. Приїхав сюди, а тут тоже треба оббивати пороги.

О 12.35 у коридорі плаче 2-річна дівчинка. Мати не може її заспокоїти. Люди нервують. Жінці старшого віку стає зле. Чоловіки садять її на лавку, обмахують  документами.

— Комп'ютерна система реєстрації документів у нас ще з вечора не працює. Нашої вини тут нема, — виходить у коридор працівник держкомзему Ірина Гальда. — Ми й так тут кожен день розриваємося. На одну людину треба годину часу. По обіді обробляєм  документацію і відправляємо на Львів і Київ. Кожен день до півночі тут сидимо, навіть у суботу і неділю працюємо.

В обласному управлінні держкомзему кажуть, в інших відділеннях області черг нема.

— Пустомитівський держкомзем обслуговує великий район, розташований навколо Львова. Тут завжди людно. А через ту пожежу жителі налякалися, що можуть втратити якісь документи. Усі хочуть отримати акти вже й одразу, штучно створюючи черги, — каже начальник управління 33-річний Степан Ярмус. — Щодо самого приміщення держкомзему, воно там справді немає ніяких умов. Чекаємо, коли райдержадміністрація виділить нове. Бо у старому правоохоронці проводять слідство, не можемо його відремонтувати. Трохи гальмує роботу єдина автоматизована система реєстру для відкритого обліку земельних ділянок. Її ввели у вересні. Зараз жовтень. Працівники ще не мають навичків користування нею. Несправності системи від нас не залежать, бо центральний сервер знаходиться в Києві. А як часто буває — нове ламається.


http://gazeta.ua
Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 2193 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com