Четвер, 18.04.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Де на вашу думку найкраще можна відпочити в Пустомитах?
Всього відповідей: 412
Головна » 2011 » Серпень » 2 » ДРУЖБА НЕ ЗНАЄ КОРДОНІВ
13:44
ДРУЖБА НЕ ЗНАЄ КОРДОНІВ
Німецькі освітяни на Пустомитівщині
Три дні на Пустомитівщині перебувала німецька делегація освітян з міста Франфуркта-на-Майні. Вона зацікавлена в партнерстві із школярами, вчителями нашого району. Їх проект «Спорт. Культура.Спільне навчання» успішно діє з молоддю Китаю, Швейцарії, Швеції, США, країн Африки. Тепер до нього буде внесено й Україну. Особливо радує і є великою честю, що перші кроки у цій міжнародній співпраці робитимуть діти із Зимної Води, Сокільник, Солонки та інших наших сіл.
- Німецька школа ім..Коперника належить до великих навчальних закладів. У ній навчається 2500 учнів. Юнакам і дівчатам створені належні умови для отримання освіти, ‒ розповідав член делегації, вчитель фізичного виховання учнів 5-9 класів Сергій Буданов, ‒ та особливу увагу звертають на розширення учнівського кругозору, тобто знайомство із звичаями, традиціями народів інших країн світу.
Він наш земляк. Народився на Херсонщині. У молоді роки активно займався гандболом. Виступав за команди майстрів спорту. Останні двадцять років живе у Німеччині. В черговий раз побувати на батьківщині для нього було великим щастям. Ввести Україну до цього проекту – його ініціатива.
Разом з ним у наш край приїхали вчителька англійської і російської мов, географії учнів 5-10 класів Бріта Ходе, співробітник відділу міжнародного партнерства Джо Райнер.
Теплою, щирою, відвертою була зустріч гостей з головами районної ради Віктором Бабієм, райдержадміністрації Ігорем Чопком, заступником голови райради Іваном Мудрим, начальником районного відділу освіти Мирославою Лісною, головами сільських рад – Солонківською – Михайлом Крисою, начальником відділу організаційного забезпечення, діяльності районної ради Тетяною Волошинською.
Саме Тетяна Борисівна була гідом, перекладачем і найбільше турбувалася про німецьких друзів, знайомлячи їх з нашими селами і Львовом.
- Раді зустрічі і сподіваємось, що започатковано добру справу, ‒ говорив Віктор Бабій. Бажав, щоб розвивалися зв’язки між українським і німецьким народами.
Коротко, але докладно розповів про район Ігор Чопко:
- У нас жартують, що на Пустомитівщині знаходиться місто Львів. Та географічно це корисно. Оскільки район з цього має зиск.
Також відзначив, що регіон налагодив тісні зв’язки з польськими повітами. Часто зустрічаються, обмінюються делегаціями.
- Переконаний, що перші кроки співпраці будуть корисними і у майбутньому українсько-німецький проект стане широкомасштабним. Це зміцнить наші стосунки. І ми більше дізнаємось один про одного, ‒ додав на закінчення.
Від імені освітян вітала німецьких колег Мирослава Лісна. Говорила, що у районі є школи, які милують око, а є такі, що потребують капітального ремонту, на який не завжди вистачає коштів.
- Зараз ретельно готуємо приміщення до нового навчального року, ‒ наголошувала Мирослава Михайлівна. – Для цього використовуємо гроші, виділені райрадою і райдержадміністрацією, гроші спонсорів та батьків. З гордістю розповіла, що цього річ 37 випускників закінчили школи із золотою медаллю, а 32 – із срібною. І за підсумками незакінченого оцінювання район один із кращих в області.
У гостей викликало захоплення повідомлення, що у п’яти школах учні поглиблено вивчають іноземну мову,. А щира усмішка на їхніх обличчях засяяла, коли було сказано, що в останні роки дві пустомитівчанки свої половинок знайли у Німеччині, зараз там і проживають.
Гості від перебування на Пустомитівщині були у захоплені. Їх вразила українська гостинність і щирість.
- Спочатку було боязко, ‒ сміючись, говорив Сергій Буданов. – Надивився про події 9 травня у Львові, навідь з приводу цього дзвонив до знайомих в Україну. Вони мене заспокоїли. Тепер на власні очі побачив відкритість, приязнь пустомитівчан і львів’ян.
Трохи прикро, але з їх розповідей, німецькі діти майже нічого не знають про Україну. Їм відомі лише брати боксери Клички, футбольний клуб «Динамо» Київ та Чорнобиль.
- Над втіленням проекту з Україною працюємо майже рік, - наголошував Джо Райнер. – І влада підтримує його. Це дуже позитивно. Бажають, щоб німецькі та українські діти зустрічались, знайомились розмовляли. Адже у них багато спільних тем. Навіть не знаючи мови, діти через спорт, культуру знаходитимуть порозуміння. Проживаючи у сімях, вони покажуть себе, свою душу, щось найкраще почерпнуть для себе. І це буде обопільною користю.
Длягостей багато побаченого було несподіванкою. Побувавши в Наварії у Львівській спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву, вони все перепитували, чи саме у тих невеличких будівлях і водних доріжках тренуються байдарочники, каноїсти.
- Школа потребує оновленя, тут працюють чудові тренери, говорила заступник голови райдержадміністрації Любов Сабара, ‒ і готують чемпіонів світу, Європи, призерів Олімпійських ігор.
Директор Юрій Дідик радо розповідав про тренерів, вихованців, показував човни. Якраз підійшли відомі ветерани веслувальники Роман Карбівник, Роман Бундз, які своїми успішними виступами підкорювали європейські і світові першості. А Роман Бундз ще виступав кілька років за одну з німецьких команд і вільно розмовляв з гостями їх рідною мовою. Познайомились з лідером збірної України – Віталієм Вергелесом, чемпіоном Європи серед молоді і чемпіоном світу серед юніорів.
Відвідини гостями освітніх закладів у Зимній Воді, Зубрі, Сокільниках, Солонці, розмова з вчителями, головами сільських рад залишила у них гарні спогади.
- До шкіл приємно зайти. Вражає чистота і порядок, запевняли вони. А ось спортивний майданчик із тренажерами в Солонці їх щиро здивував. На ньому саме займалися дорослі та діти. Почувши у відповідь, що тренуватись на них може кожен бажаючий і безкоштовно, не могли у це повірити. Навіть ще раз перепитали.
У цьому ж селі їм розповіли про те, що буде встановлено фігуру Божої Матері на місці, де знайдено поховання українських, німецьких та польських воїнів, які загинули у Першу світову війну. На ній буде напис трьома мовами.
Німецькі друзі щиро дякували всім, хто доклався до їх перебування на Пустомитівщині, насамперед керівникам району, освіти, сільським головам Володимиру Гутнику, Віталію Ткачуку, Михайлу Крисі, директорам шкіл Володимиру Сідуну, Володимиру Косу, Зеновії Пацулі, Зіновію Меленю, Володимиру Коту та всім іншим. Також пообіцяли районній медицині допомогу у придбанні медичного обладнання, а пожежникам – посприяти у виділенні автомобіля.
Вже у вересні, згідно з проектом, діти з нашого району побувають в Німеччині, більше дізнаються про цю країну, її людей. Наступного року Пустомитівщина вже прийматиме школярів з Німеччини.
У перспективі планується зустріч керівників Пустомитівщини, освітян, сільських голів, районних депутатів з німецькими колегами.

Джерело: Пустомитівська РДА
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1022 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com