П'ятниця, 26.04.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Ваша оцінка щодо сайту?
Всього відповідей: 171
Головна » 2008 » Липень » 26 » Православні патріархи з'їхалися до Києва на 1020-річчя Хрещення Русі
21:35
Православні патріархи з'їхалися до Києва на 1020-річчя Хрещення Русі
Колиска православ'я - стародавній Київ сьогодні святкує 1020-річчя хрещення Русі. Українську столицю рясно прикрашають церковні атрибути як нагадування про дніпровську купіль у 988 році, з якої почався літопис православ'я на землях слов'ян. 
Цей день на нещодавньому Архієрейському Соборі Російської церкви було запропоновано святкувати з особливою урочистістю як загальне свято слов'янських православних народів, що "ведуть свій духовний родовід від Володимирова хрещення". 

Напередодні президент України Віктор Ющенко підписав указ, за яким День Хрещення Русі святкуватиметься щорічно, 28 липня, в день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі. 

Десятки тисяч людей прийшли на майдан перед пам'ятником Богдану Хмельницькому, де об 11:00 почався молебень у Софійському соборі. Як передає УНІАН, в урочистостях беруть участь Патріарх Вселенський (Константинопольський) Варфоломій, президент Ющенко і його родина, голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар РНБОУ Раїса Богатирьова та інші. 

Після закінчення молебня до православних звернулися президент Ющенко, патріарх Варфоломій і предстоятель Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату Володимир. 

Ющенко попросив Вселенського патріарха допомогти у створенні помісної церкви


Сьогодні у своєму зверненні, опублікованому на сайті президента України, Ющенко попросив у Вселенського патріарха Варфоломея благословення на створення національної помісної церкви. "Я прошу у вашої вищості вашого благословення, благословення для мрії, для правди, для надії, для нашої держави, для України", - сказано у зверненні. 

Виступаючи сьогодні на площі перед Софійським собором, президент сказав, що православ'я повертається до України як "повертаються українська мова, правда і справедливість". За його словами, "доля Київської митрополії нагадує долю українського народу". 

Ющенко заявив, що "ми хочемо мати власну державу і власну Церкву". Він попросив Патріарха Варфоломія допомогти у створенні єдиної помісної православної Церкви. 

Водночас президент запевнив, що українська влада ніколи не втручатиметься в церковні справи. 

Варфоломій закликав до єднання української церкви, але в рамках канону


Зі свого боку Константинопольський Патріарх заявив, що не претендує на розширення своїх повноважень. 

Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, Патріарх Варфоломій виступив за єдність всіх православних церков в рамках церковних канонів і традицій. 

Зокрема, Патріарх відзначив існування проблеми роз'єднання української православної церкви, проте вважає, що приєднання української церкви до Московського патріархату в 1687 році було обумовлене історичними умовами і дозволило зберегти православ'я в Україні. 

Водночас Варфоломій закликав українську еліту докласти всі зусилля для об'єднання православної церкви, передає ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА. 

Звертаючись до українського народу на урочистому святкуванні з нагоди Хрещення Русі в суботу, він підкреслив, що "продовження цієї плутанини в ... цілях, які не відповідають духовному характеру церкви, забрало об'єднуючу силу Хрещення і ще більше б загострило небезпечні розділення церковного тіла", - зазначив Вселенський Патріарх. 

Він підкреслив, що це розділення "руйнує не тільки духовну єдність, але й громадську єдність українського народу і несе в собі очевидні проблемні наслідки для майбутнього України". 

"Турбота про оборону і відновлення церковної єдності є нашим загальним обов'язком, який переважує будь-які політичні або церковні цілі", - сказав Вселенський Патріарх. 

Ющенко і Варфоломій обмінялися орденом та іконою


Ющенко нагородив Вселенського Патріарха Варфоломія орденом Ярослава Мудрого - сина князя Володимира - першого ступеня під час зустрічі президента України і Вселенського Патріарха з керівниками делегацій зарубіжних церков. 

Також Варфоломію було вручено почесну мантію Київського національного університету. 

Варфоломій I, у свою чергу, передав подарунки Віктору Ющенку під час відкриття галереї портретів відомих діячів України і виставки православного живопису в Українському домі. 

Так, Константинопольський Патріарх подарував українському народу ікону Святого Андрія Первозванного, написану на горі Афон, і мозаїку з зображенням Доброго Пастиря, зроблену в Італії. 

"Тіньовий" візит Алексія Другого


Сьогодні до православного духівництва з 15 країн, приєднався Патріарх Московський і всієї Русі Алексій Другий. О 17:30 літак з предстоятелем РПЦ на борту урочисто зустріли митрополит Володимир і представники Партії регіонів. 

Планується, що патріарх разом із митрополитом Володимиром відвідає знамениті печери Києво-Печерської Лаври, де поклониться святим мощам. 

Востаннє патріарх Алексій II був в Україні у вересні 1997 року - з шестиденним пастирським візитом. Тоді ж із візитом у цій країні перебував і патріарх Константинопольський Варфоломій. Предстоятелі обох Церков висловили своє негативне ставлення до розколу в українському православ'ї. 

Проте президент Ющенко вирішив не згадувати про цю зустріч. "Це перший візит Вселенського патріарха на нашу землю за останні 350 років", - сказав Ющенко на прес-конференції з приводу прибуття Варфоломія на 1020-річчя Хрещення Русі. 

Українська влада зробила явний акцент на візиті Константинопольського Патріарха Варфоломія, тоді як приїзд предстоятеля Російської церкви залишається в тіні державних урочистостей - аж до того, що існують дві паралельні програми святкування. 

Проте, деякі події пройдуть за участю обох Патріархів. 

Так, у київській Лаврі, найдавнішому монастирі Русі, відбудеться зустріч двох патріархів - Алексія Другого і Варфоломія з предстоятелем УПЦ митрополитом Володимиром. Від неї багатов чому залежить подальша доля розколотого православ'я в Україні. Президент України прагне до його об'єднання на основі створення єдиної Помісної церкви, незалежної від Російської православної церкви (РПЦ). 

У богослужіннях, які пройдуть в різних храмах, і в святкових заходах очікується участь до 100 тисяч людей. Правоохоронні органи вжили безпрецедентних заходів безпеки, які можна порівняти з тими, що було вжито в Києві при візитах Папи римського і президента США. Глава МВС Юрій Луценко заявив, що надійшла "тривожна інформація" про те, що екстремісти спробують зіпсувати свято, передає ИТАР-ТАСС. 

За даними Секретаріату президента України, під час візиту до Києва патріарх Алексій Другий житиме в готелі "Національний", а патріархові Варфоломію відвели держрезиденцію на вулиці Липській, в якій зазвичай зупиняються голови іноземних держав, що перебувають у Києві. 

В Україні існують три православних церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Володимиром, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ "Київського патріархату" від'єдналася від РПЦ в 1992 році, а її лідера Філарета (Денисенка) було піддіно анафемі. 

Також існує Українська автокефальна церква, створена в 1921 році. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. 

Від мудрості ієрархів великою мірою зараз залежить зміцнення єдності світової православної родини. У разі легалізації Варфоломієм "розкольників", вважають у церковних колах Києва, у відносинах між Україною та Росією може з'явитися новий осередок напруженості, цього разу на релігійному ґрунті. Отже за церковними святкуваннями і молитвами стоїть політика. 



Категорія: Держава та політика | Переглядів: 1187 | Додав: beowulf | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com