Четвер, 16.05.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Де на вашу думку найкраще можна відпочити в Пустомитах?
Всього відповідей: 412
Головна » 2010 » Лютий » 22 » Микола Оніщук: «Суддівська відповідальність потребує вдосконалення»
11:41
Микола Оніщук: «Суддівська відповідальність потребує вдосконалення»
 Відбулось засідання Кабінету Міністрів України, на якому об­говорювались проблеми щодо подолання корупції, в тому числі в сфері судочинства та розгля­дались шляхи їх розв'язання. За результатами цього засідання Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про доцільність розробки Міністер­ством юстиції України відповід­ного законопроекту. Про те, яким чином законопроект може впливати на суддів та рівень ко­рупції а судах, ми спілкуємося із головним юристом країни, Міністром юстиції України Ми­колою Оніщуком.
- Пане міністре, розкажіть про законопроект і які пробле­ми він дозволяє усунути? - Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдоскона­лення механізму добору суддів та притягнення їх до відповідаль­ності" направлений, зокрема, на вдосконалення механізму при­тягнення суддів до дисциплінар­ної відповідальності та покра­щення ефективності функціону­вання цього інституту в цілому. Задля цього проектом пропонується розмежувати компетен­цію існуючих на сьогодні квалі­фікаційних комісій суддів щодо добору суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідаль­ності. З цією метою передбачаєть­ся створення Дисциплінарної комісії суддів України як окре­мого, постійно діючого органу в системі судоустрою, функції яко­го зводитимуться виключно до вирішення питань щодо притяг­нення суддів до дисциплінарної відповідальності.
 - Наше суспільство, на жаль, звикло до того факту, що судді не несуть відповідальності за свої дії. Яким чином буде право вдосконалення» працювати ця комісія і як можна буде поскаржитися на того чи іншого суддю?
Перше. На відміну від нині­шнього механізму притягнення суддів до дисциплінарної відпо­відальності, за яким право ініціювати розгляд такого пи­тання належить лише уповно­важеним законом суб'єктам, в тому числі Міністру юстиції про­ектом передбачається наділити таким правом кожного, кому відомі такі факти.
 Друге. З метою забезпечен­ня оперативності та ефектив­ності роботи Дисциплінарної комісії проектом запроваджуєть­ся інститут дисциплінарних інспекторів, які проводитимуть відповідні перевірки щодо фактів порушень суддями зако­ну та здійснюватимуть всі про­цедурні дії для підготовки ма­теріалів на розгляд Комісії. Службу дисциплінарних інспек­торів пропонується створити як урядовий орган, що діятиме при Міністерстві юстиції.
Третє. Розгляд дисциплінар­ної справи відбуватиметься на засадах зм
агальності подібно до судового розгляду, підчас якого заслуховуватиметься по­відомлення дисциплінарного інспектора про результати здійснення перевірки, пояснення судді, щодо якого розгляда­лась справа, та (або) його пред­ставника, а також Інших заін­тересованих осіб. У зв'язку з цим, Міністер­ством юстиції проводиться роз'­яснювальна робота серед насе­лення щодо підстав та порядку притягнення суддів до відпові­дальності. - Чим аргументується створення такої структури при Міністерстві юстиції? Чому не Міністерство внутрішніх справ? В даному випадку слід ви­ ходити з того, що Міністерство юс­тиції є головним органом у сис­темі центральних органів виконавчої влади із забезпечення ре­алізації державної правової пол­ітики. Фахівці Міністерства ма­ють відповідні знання та досвіду роботі з кваліфікаційними ко­місіями суддів, підготовці подань щодо дисциплінарної відпові­дальності суддів. На Вашу думку, цього дос­татньо, щоб судді стали більш відповідальними і кваліфікова­ними? З точки зору відповідаль­ності у поєднанні з уточненням підстав для цього - так. Якщо го­ворити про фаховість суддів, про­ект пропонує запровадити нову систему добору суддів, який полягатиме у складанні кандида­тами на посаду судді кваліфіка­ційного іспиту у формі анонім­ного тестування та співбесіди. Варто зазначити, що незалежне тестування, запроваджене Міністерством юстиції минулого року для нотаріусів, повністю себе виправдало як спосіб бо­ротьби з корупцією. Задля підвищення рівня підготовленості кандидатів на посаду судді до специфіки судді­вської професії, особливо в прак­тичних аспектах, проектом зап­роваджується обов'язкове про­ходження ними спеціалізованої професійної підготовки в Ака­демії суддів України. Такий ме­ханізм існує в багатьох євро­пейських країнах і показує до­волі високу ефективність такої форми підготовки.
                                                                                 Подав І.Гаєцький,
                                                  начальник Пустомитівського районного
                                                                               управління юстиції
Категорія: Суспільство | Переглядів: 880 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com