П'ятниця, 17.05.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Де на вашу думку найкраще можна відпочити в Пустомитах?
Всього відповідей: 412
Головна » 2010 » Жовтень » 11 » Щодо функціонування української мови, як державної, на території Пустомитівського району у ІІІ кварталі 2010 року.
09:52
Щодо функціонування української мови, як державної, на території Пустомитівського району у ІІІ кварталі 2010 року.

Структурними підрозділами районної державної адміністрації ведеться постійна робота по збереженню та розвитку української мови. Все діловодство, переписка та інформування населення ведуться суто українською мовою.

             У третьому кварталі поточного року, до бібліотек централізованої бібліотечної системи району надійшло  3 232 примірники літератури, в основному україномовної (російськомовна літератури, а це література для студентської аудиторії та науково - популярна, яка не видана українською мовою, складає менше 10%), на суму 45 013 грн.. Ще 145 примірників книг, на загальну суму 4542 грн., поповнили бібліотечні фонди за рахунок надходжень з обласних бібліотек.

Упродовж липня, в бібліотеках централізованої бібліотечної системи (ЦБС) Пустомитівщини проводився цикл заходів «Літо з книгою», серед яких:  День голосного читання «Корабель дитинства»; зустріч кмітливих та розумних на гостинах у Гані Грак

( за книгою відомого земляка Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак».); День казки «Мій улюблений казковий герой»; презентація прочитаних книг «Прочитай, не пожалкуєш!»; бібліокросворд «Тайни книгозбірні».

11 серпня в районній дитячій бібліотеці  організовано День поезії «Світ, що поруч з тобою».

            У  вересні в бібліотеках ЦБС проходив  місячник бібліотек. В рамках заходу, серед іншого, проведено: акцію «Подаруй бібліотеці книгу» ( результати акції ще підводяться);  літературну вітальню «Книги  - дивовижний сад, де кожен шукає плоди на свій смак»; екскурсії школярів до бібліотек «Приходь до бібліотеки»; рекламний огляд «Подорож книжковими морями»; День інформації « Нові книги – нові друзі»; бліц – турнір «Про все цікаве на планеті, читай в журналі та газеті»; інформаційна година «Книга завжди поруч з нами».

         14 вересня в  бібліотеках району проведено пізнавальну годину "Видатні постаті Пустомитівщини". Захід було присвячено цьогорічним ювілярам, зокрема, письменнику з Мурованого Зеновію Легкому, з нагоди його 70-річчя, а також, вихідцям з Пустомитівщини, які уже відійшли у вічність: поетесі Марії Хоросницькій з с.Хоросна (85 - річчю від дня народження); підполковнику армії УНР , автору слів відомої пісні "Коли ми вмирали... нам дзвони не грали" Михайлу Кураху з с.Сердиця ( 115 - річчя); художнику легіону Українських січових стрільців та художнику - оформлювачу друкованих видань Центральної управи Українських січових стрільців Осипу Куриласу з смт.Щирець (140-річчя); відомому оперному співаку Зиновію Бабію з с.Підсадки ( 75-річчю).

            16 вересня     у відділу культури і туризму райдержадміністрації проведено нараду працівників культури району. Крім низки  робочих питань, на нараді було презентовано книжку поезії та гумору Василя Федька з с.Оброшино, яку нещодавно видано у Львівському видавництві "Сполом". На презентацію завітав і сам автор, збірка якого відтепер поповнила фонди бібліотек району.

Серед іншого, пунктом 17 рекомендацій цьогорічної серпневої конференції педагогічних працівників Пустомитівщини записано: «Утверджувати державний статус української мови, підвищувати рівень знань учнів з рідної мови, їх мовленнєву культуру».

          1 вересня темами перших уроків у загальноосвітніх школах, які були присвячені цінностям та надбанням українського народу, стали відомі вислови: «Кожному мила своя сторона» (Г.Сковорода, 1-4 класи);  «Я більшого щастя на світі не хочу, щоб лиш Україна міцніла й жила» (В. Вихрущ), «Найбільше і найдорожче добро кожного народу – його мова» (П.Мирний) – 5-8 класи; «Без мови нашої, юначе, й народу нашого нема»  (В.Сосюра, 9-11 класи).     

            19 вересня свій 100 –літній ювілей відзначив духовий оркестр Народного дому с.Лисиничі. З нагоди ювілею, на сільському стадіоні відбулося велике святкове дійство. В ході свята, відбулася презентація книжки Заслуженого працівника культури  Богдана Вендиша «Століття Лисиничівського духового оркестру». Автор книжки  понад 50 років є незмінним керівником цього оркестру. Лисиничівський духовий оркестр грав на відкритті першого в Галичині пам’ятника Кобзареві, спорудженого у 1911 році, в пам'ять 50 –річчя з дня смерті Т.Г.Шевченка. Цікавим є і той факт, що оркестр супроводжує Літургію.

Колективи художньої самодіяльності району брали участь у багатьох обласних і всеукраїнських конкурсах та фестивалях, різноманітних святах, серед яких: театральні дійства та вистави до свята Івана Купала,  Всеукраїнський  фестиваль лемківської культури ( м.Монастирськ Тернопільської обл.),  обласне літературно - мистецьке свято, приурочене до 154-ї річниці від дня народження І.Франка ( с.Нагуєвичі Дрогобицького р-ну), ІІІ регіональний фестиваль театральних колективів «Театральне Опілля» (м.Перемишляни), обласнийогляд – конкурс театральних колективів « Театральне Надбужжя» (м.Камянка – Бузька), фестиваль автентичного мистецтва «Веретено» (Львівський музей народної архітектури та  побуту), мистецько – фольклорне свято «Карпатія -2010» ( с.Лаврів, Старосамбірськеого р –ну). 

Українське слово і пісня звучали в ході відзначення 19 –ї річниці незалежності України, музичного фестивалю «Захід - під гаслом - своя культура» (21-23 серпня, с.Звенигород) , 600- річчя с.Чижиків, Дня села Семенівна та Дня міста Щирця, 

         До 134 –річчя від дня народження історика та письменника Сергія Єфремова, в одному із номерів районного часопису «Голос народу» опубліковано статтю О.Твердя « Єдиний скарб – то рідна мова…». У ній, розповідається  про життєвий шлях С.Єфремова, акцентується увага читачів на його ставленні до мови. О. Твердь наводить висловлювання самого історика про втрати українського народу, в якому зазначається: «І тільки один лишився йому, чудному цьому народові, скарб од далеких прадідів. Цей скарб єдиний – то рідна мова й рідне письменство, тією мовою писане: обоє  - як вираз його духовної істоти, як символ його опрічності, як пам’ятка од минулого й надія  на прийдущі, треба сподіватись  - недалекі вже часи». 

       В часописі також опубліковано інформаційну статтю П. Мутенка «Співець Галичини. Один із Руської Трійці», присвячену пам’яті  Івана Вагилевича – українського поета, філолога, фольклориста, етнографа, громадського діяча. Як зазначає автор, І.Вагилевич  був одним із зачинателів нової української літератури в Галичині, а його основна мовознавча праця «Граматика малоруської мови в Галичині (1844 р., опублікована у 1845 р. польською мовою) відіграла помітну роль у лінгво – дидактиці краю.
Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 992 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com