П'ятниця, 26.04.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Де на вашу думку найкраще можна відпочити в Пустомитах?
Всього відповідей: 412
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Шестикласниця стала... мамою
00:16
Шестикласниця стала... мамою

Лікарі мають сумнів, що це було зґвалтування
Шестикласниця стала... мамою Надії Дейнеці (прізвище та ім’я з етичних міркувань змінено. – Авт.) – 12 років. Маленького зросту, білява, світлоока. Вона ще не навчилася користуватися косметикою, ходити на підборах. Вона – учениця шостого класу. Але вона – вже мама...

Хто батько дитини – невідомо. Принаймні такою є офіційна версія. Дівчинка каже, її зґвалтували. Сталося це наприкінці серпня, коли дівчинка поверталася ввечері додому. Ґвалтівників було троє – нападники вдарили школярку по голові і затягнули у кущі. Лікарі припускають, що історія ця – вигадана, що розбестити неповнолітню міг хтось з її оточення, однак незручних запитань воліють не ставити.

Те, що з її тілом відбуваються дивні трансформації, підліток помітила лише у жовтні. «У мене припинилися місячні. А ще – кожного ранку нудило і живіт почав рости. Знала, що вагітна, але мамі не казала – боялася, – зізнається Надя. – Потім таки наважилась і про все їй розповіла. Поїхали ми з нею УЗД робити. Лікар оглянув мене і сказав, що вже пізно – доведеться народжувати. Я тоді ще більше злякалася».

Дівчинка ходила до школи до сьомого місяця вагітності. Каже, спочатку на неї дивилися косо, а потім – вже й не зважали. Дитину на облік не ставили – медики «познайомилися» з юною мамою, коли у неї… почалися перейми. Повезли Надю у Пустомитівську районну лікарню. Побачивши, що породілля – 1999 року народження, скерували у Львівську обласну клінічну лікарню.

Заопікувався маленькою мамою завідувач пологового відділення Зеновій Стах. Лікар не може надивуватися – бачив всяке, бувало, розроджував 14-річних, але цей випадок вважає унікальним.

«Пологи, які тривали стандартні три години 15 хвилин, пройшли без ускладнень. Народилася здорова дівчинка вагою 2,150 кг, зростом 48 см», – каже лікар-акушер-гінеколог Олеся Кузьо. «І це, незважаючи на те, що Надя і фізично, і психологічно не була готовою до материнства, – додає завідувач відділення патології вагітності Віра Паєнок. – Дитинка з’явилася на світ дрібненькою, бо її мама недоїдала».

Що цікаво: на початку травня 36-річна бабуся – матір Надійки – народжуватиме… п’яту дитину. «У мене є три сестрички: одній – шість років, другій – чотири, а третій – два. Я – їхня нянька, – хвалиться дівчинка. – Стараюся мамі допомагати по господарству: мию посуд, замітаю, перу».

Тулиться багатодітна сім’я в одній кімнаті. Хата – не газифікована, опалюють її дровами. Елементарних вигод – туалету, ванни – теж немає. Щоб хоч якось розширити житлову площу, родина облаштувала спальні місця у… коморі. Мама Надійки – домогосподарка, а от чим заробляє на життя тато, дівчинка не уточнила. Лише від Зеновія Стаха кореспонденту «ВЗ» вдалося дізнатися, що виховує Надю вітчим…

Спочатку сім’я вирішила не забирати немовля з пологового. Але працівники соціальних служб наполягли: знайшлося місце для чотирьох дітей – знайдеться і для п’ятої. Позаяк Надійка – неповнолітня, опікунство на новонароджену оформлять дідусь з бабусею.


Довідка «ВЗ»

Наймолодша мама в історії людства – перуанка Ліна Медіна, яка у віці п’яти років народила хлопчика вагою 2 кг 700 грамів. Українці побити абсолютний рекорд 1939 року не вдалося. У 1934 році шестирічна харків’янка Ліза народила від свого дідуся, моряка далекого плавання, дівчинку вагою 3 кг (зріст – 50 см). На відміну від Ліни Медіни, народжувала Ліза природним шляхом. Можливо, через це немовля не вижило...



Коментар для «ВЗ»

Тетяна СТАХІВ,
директор Пустомитівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Щойно дізналися, що у нашому районі народила 12-річна дівчинка, – відразу скерували соціальних працівників до будинку Дейнек, але батько Наді вороже зустрів їх. Заспокоївся лише тоді, коли повідомили, що не приїхали забирати дитину чи притягувати батьків до відповідальності. Ця сім’я не вважається малозабезпеченою. Займаються сільським господарством, мають коня, розводять кіз... Але хата у них справді маленька. Опалення – пічне, воду з колодязя беруть. Правда, дітки чисті, нагодовані, та й у домі прибрано.

12 квітня збирали комісію, вирішували, як будемо їм допомагати. Наразі не відомо, хто буде отримувати виплати на дитину. Подбали, щоб сім’я отримала невелику матеріальну допомогу – як-не-як, доведеться дбати про двох немовлят. Мама Надійки от-от розродиться...

Пропонували Наді віддати доньку у Центр матері та дитини у Дрогобичі, поки їй не виповниться три роки, але вона відмовилась. Можливо, тому, що довелося б віддати допомогу на дитину соціальним службам. Але Надя дбає про дівчинку, годує грудьми, пеленає – не скажеш, що їй ще й 13 не виповнилося.

Батьки приховували, що їхня донька вагітна, бо не хотіли «публіки на ціле село». Чому у школі, де навчається Надя, ніхто з педагогів не звернув на це уваги, не зрозуміло. У тій школі 35 учнів навчаються – могли би припильнувати...

Заяву у міліцію Надя подала лише зараз. Шкода, що так пізно, – по гарячих слідах знайти ґвалтівника було б легше.


Денис ХАРЧУК,
керівник Центру громадських зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України у Львівській області

Офіційної заяви про зґвалтування немає. Однак сам факт, що якась особа чи група осіб вступала у сексуальні зносини з неповнолітньою, привернув увагу правоохоронців. Наразі триває перевірка. Треба з’ясувати, чи мало місце зґвалтування, був це одиничний випадок чи дівчинку ґвалтували постійно. Поспілкуємося і з потерпілою, і з її батьками. Опитаємо сусідів…


На фото: Лікарі не можуть надивуватися: школярка народила абсолютно здорову дитину.
Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 1380 | Додав: Vova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com