Вівторок, 30.04.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Чи вважаєте Ви себе патріотом України?
Всього відповідей: 87
Головна » 2009 » Лютий » 10 » Дорога – не цвинтар!
10:24
Дорога – не цвинтар!
Увечері, якщо їдеш вздовж якоїсь траси, особливо теренами Західної Україні, деякі ділянки нагадують дорогу вздовж цвинтаря: по обидва боки миготять свічки та чорніють хрести з віночками чи квітами, які рідні поставили в пам’ять про загиблих на місцях, де сталися трагедії.
Дорога – не цвинтар!

Керівництво Департаменту ДАІ МВС та Укравтодору на спільній нараді прийняли рішення про “демонтаж у смугах відведення автомобільних доріг загального користування конструкцій та об’єктів, які не належать до їх складових, у тому числі ритуальних пам’ятних знаків”.

«Наявність ритуальних знаків погіршує естетичний вигляд доріг, негативно впливає на учасників дорожнього руху і може стати супутньою причиною скоєння ДТП, – пояснює необхідність демонтажу хрестів вздовж доріг прес-служба Укравтодору. – Майже у жодній розвиненій країні центральної Європи не зустрічаються ритуальні знаки загиблим у ДТП на узбіччі доріг. Усвідомлюючи, що вирішення цього питання торкається досить делікатних боків суспільного життя і морально-етичних норм та викликає різну реакцію, керівництво Державної служби автомобільних доріг України закликає до свідомості громадян і наполегливо просить не встановлювати ритуальні пам’ятні знаки на узбіччях автомобільних доріг», – звертаються до громадян дорожники.

Ставлення до встановлених на місці загиблі людей хрестів є неоднозначним. Одні, особливо родичі загиблих, кажуть, що хрести нагадують про загиблих, закликають молитися Богові й нікому не заважають. Та багатьох водіїв численні хрести вздовж доріг дратують. “Коли їдеш Львівщиною, – розповідав один далекобійник,– складається враження, що Україна – суцільне кладовище. Через кожні сто метрів стоять хрести, встановлені на місці загибелі вояків УПА, Січових Стрільців, загиблих у ДТП...
Ніби українці тільки й робили всю свою історію, що когось ховали, і їм залишилося лише плакатися, які вони знедолені та нещасні...”.

Натомість чимало самих працівників ДАІ вважають, що хрести, встановлені у місцях ДТП, не лише нікому не заважають, а й дисциплінують учасників руху. “Водій, коли бачить такий хрест, мимоволі пригальмовує, їде обережніше, пригадавши, чим може завершитися перевищення швидкості та неуважність на дорозі”, – вважає керівник прес-центру управління ДАІ у Львівській області Світлана Добровольська.

Відмовитися від встановлення на узбіччі доріг хрестів на згадку про загиблих у ДТП закликала мирян і Церква. Голови шести християнських конфесій (УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП, РКЦ, Вірменської Апостольської Церкви) підписали звернення до отців та мирян з приводу самовільного встановлення сакральних об’єктів без відповідних дозволів від міської влади та без благословення Церкви. Спільний документ закликає віруючих утриматися від встановлення хрестів, будування та реконструкцій капличок, якщо вони не відповідають архітектурному стилю та правилам благоустрою міста і не погоджені з місцевою владою.

Категорія: Місцеві новини | Переглядів: 1281 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com