П'ятниця, 19.04.2024
м. ПУСТОМИТИ

Форма для входу
Меню
Наша кнопка
Пустомити
Опитування
Ваша оцінка щодо сайту?
Всього відповідей: 171
Головна » 2011 » Травень » 31 » Рада ухвалила у першому читанні законопроект про скасування техогляду для приватних автомобілів
16:36
Рада ухвалила у першому читанні законопроект про скасування техогляду для приватних автомобілів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні закон про скасування обов'язкового техогляду для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. За відповідний документ проголосували 253 депутати при мінімально необхідних 226, передає ТСН.

- Разом з ТО буде скасовано довіреності, а транспортний збір буде включений у вартість палива

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, мета закону полягає в усуненні надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень, що передбачає:

- скасування обов'язкового технічного огляду для легкових автомобілів, які не використовуються у комерційних цілях;

- істотне спрощення порядку проходження обов'язкового технічного контролю для інших транспортних засобів;

- усунення Державтоінспекції МВС України від проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів і передання цих повноважень суб'єктам господарювання;

- скасування вимоги щодо обов'язкової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально завіреного доручення на керування транспортним засобом.

Депутати наголосили на необхідності скасування техогляду автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях, оскільки він давно перетворився на формальність і спосіб "збору данини" з водіїв.

У той же час депутати зазначили, що разом із популярною нормою про скасування техогляду, закон містить кілька норм про посилення відповідальності водіїв у разі правопорушень, а також посилення ролі Державтоінспекції.

Як повідомлялося, 16 лютого 2011 року Верховна Рада відхилила законопроект про скасування державного технічного огляду транспортних засобів Державтоінспекцією. За ухвалення законопроекту у першому читанні проголосувало 143 депутати за необхідних 226. Відповідний законопроект було внесено депутатом від НУ-НС Анатолієм Гриценком.

Як сказано у пояснювальній записці до самого документа, наразі державний технічний огляд зведено до контрольних функцій, не пов’язаних з технічним станом транспорту.

"Державний технічний огляд став суто паперовим, не пов’язаним з технічним станом транспорту, зайвою бюрократичною процедурою, скасування якої і передбачає цей законопроект", - йдеться у документі.

У серпні 2010 року екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський виступив із заявами про недоцільність проходження техогляду для легкових автомобілів. У свою чергу міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов підтримав цю ініціативу, заявивши, що техоглядом повинні займатися страхові компанії.

Наприкінці серпня представники ДАІ погодилися, що організація техогляду не є їхньою функцією, і готові передати право його проведення страховим компаніям.

Нещодавно ЗМІ писали, що президент Янукович пообіцяв звільнити міністра внутрішніх справ Могильова у разі, якщо найближчим часом не буде скасовано техогляд ДАІ.

Разом з ТО буде скасовано довіреності, а транспортний збір буде включений у вартість палива

Постійний представник президента в парламенті, депутат (фракція Партії регіонів) Юрій Мірошниченко сподівається, що до середини липня набуде чинності закон, що скасовує проходження техогляду для автомобілів.

"Ми чекаємо, що він (закон про скасування проходження техогляду) стане законом до закінчення цієї пленарної сесії", - сказав Мірошниченко, коментуючи рішення парламенту про ухвалення за основу в першому читанні законопроекту, що передбачає скасування техогляду для автомобілів.

Характеризуючи основні положення цього закону, він зазначив, що крім положення про скасування проходження техогляду для автомобілів в ДАІ, в законопроекті пропонується також скасувати обов'язковість довіреності на управління автомобілем.

Мірошниченко пояснив, що якщо у водія є посвідчення водія, а також технічний паспорт на автотранспортний засіб, і в базі даних ДАІ немає інформації про те, що даний автомобіль знаходиться в угоні, вважатиметься, що цей водій має право на керування даним автотранспортним засобом.

Також планується і скасувати норму про транспортний збір, який сплачується при проходженні технічного огляду. Мірошниченко пояснив, що планується перейти до європейської норми, коли транспортний збір вже закладений у вартість бензину на автозаправках.

"Всі дуже швидко відчують, що цей закон працює для людей... Таким чином, ми переходимо до європейської цивілізованої демократичної моделі на дорогах", - підкреслив депутат.

При цьому Мірошниченко підкреслив, що даний законопроект укріплює тенденцію до того, щоб безпідставно, якщо автомобіль рухається по дорозі і не порушує правил руху, його не могли зупинити співробітники ДАІ, "точно так, як і це робиться в Європі і США".

При цьому він зазначив, що даним законопроектом повноваження ДАІ не розширюються. "Ніяких додаткових прав ДАІ не додаються, ніяких додаткових можливостей стягнення порівняно з тим, що є зараз, у них немає", - сказав Мірошниченко.

За словами депутата, той механізм контролю, який існує зараз з боку ДАІ достатній і не вимагає додаткового придбання талона про проходження техогляду автомобіля.

Категорія: Держава та політика | Переглядів: 979 | Додав: zhyvchek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Чат
Друзі сайту
kolomyya.eu.org Новини західної України Великий Любінь
Реклама на сайті
Цікаві Факти про все на світі
Created by Skip © thebestvova@gmail.com